Kalas!

Spring i benen, förväntningar och en hel drös glad barn. Att få till ett lyckat kalas är inte det lättaste, särskilt inte om du vill bjuda på hemlagat utan onödiga tillsatser och socker. Men det går alldeles utmärkt så innan du springer till närmaste butik för att inhandla gifflar, prinsesstårta och läsk låt oss bjuda på det ultimata barnkalaset (e-nummer ej inbjudna!)

Mat: Joanna Swanson Styling: Camilla Wänström Bild: Malin Bondeson Gäster: Lukas, John, Bianca, Sophie, Julia, Mia Dekoration: Från Rice, Ejvor, IKEA och Mumin. Glassar Från Sophies Raw

Är socker verkligen så farligt? Kort sagt ja, mycket farligt. Socker är ett gift som förändrar ämnesomsättningen, höjer blodtrycket, stör hormonsignaleringen och orsakar skador på levern. Detta skapar inflammation i kroppen som leder till många farliga sjukdommar till exempel cancer. Alla vet att socker orsakar karies, och det är idag också väl dokumenterat att det skapar beteendeproblem, fetma samt kan leda till typ två diabetes hos barn. Det är också extremt beroende framkallande och våra små är snabbt växande varelser med stort näringsbehov. Det är vi vuxna som skapara bra eller dåliga förutsättningar för dem att fylla dessa behov.

Nyttigt kalas!

Ofta förknippar vi kul och fest med att få äta efterrätter men det går absolut att få till väldigt goda godsaker med mindre fruktos och det positiva är att det inte tar lång tid för samklökarna att vänja sig vid en lägre söthalt. Till detta barnkalas valde vi att byta ut raffinerat socker mot bättre alternativ som lönnsirap, honung och frukt. Det som är viktigt är att välja substitut som har lägre fruktoshalt. Bäst är stevia och rice malt syrup. Stevia är extremt söt och personligen tycker jag den kan ge en märklig eftersmak så använd den sparsamt. Rice malt syrup är svårt att få tag på i svenska butiker men finns att beställa på nätet. Googla!

Nyttigt kalas!

Hur får man ombord barnen?
Att dra ned på sockert i vardagen är självklart det viktigaste men det kan vara svårt att få med sig barnen.

Här är några av mina tips.
1. Föregå med gott exempel, barnen tittar på vad du gör.
2. Förvara inte socker i huset. ”Det är slut” sätter stopp på
diskussioner.
3. Förklara för dina barn att om vi äter för mycket socker blir våra kropar sjuka. Ett enkelt meddelande i enkel terminologi är alltid mer framgångsrikt än förbud utan förklaring.
4. Berätta på ett roligt sätt vad som händer när vi äter nyttigt. Jag förklarar för min 5 åring vad som händer i kroppen när han äter bra mat genom att göra en liten dans. Han blir alltid glad och stoppar genast i sig grönsaker eller blåbär och skrattar ”Mamma, nu dansar mina celler av lycka”.
5. Involvera barnen både när du handlar och när du lagar mat. När de är delaktiga blir det roligare. Ni kan göra en lek av att hitta på nyttiga alternativ till onyttiga favoriter.

Nyttigt kalas!

Chokladbollar eller Bliss Balls som de kallas på engelska.
Ca 16 st.
2.5 dl Cashewnötter
1 dl Dadlar
1/2 dl Kakao
1/8 cup Honung
Nypa havssalt

Blanda alla ingredienser i en matberedare eller blender tills den är smulig. Blandningen håller ihop när du trycker på den med fingrarna. Forma runda bollar och rulla dem i kokos, krossade nötter eller frön (så som pumpa eller sesamfrön). Förvara i kylen.

Happy face Quinoakex
På ekologiska Qunioakex (kan bytas mot riskakor) smeta ett jämt lager med ekologisk mandelsmör (jag älskar märket Monki då den är överlägset godast – och jag har testat många) . Skär tunna skivor banan som öron och nos. Använd blåbär och en liten chockladbit till ögonen och tippen av nosen. Barnen tycker det är jättekul och du får i dem nyttigt fett och snålt med socker.

Bananmuffins
Blir ca 12 st.
3 mogan ekologiska bananer
2.5 dl dinkel mjöl
1.5 dl Kokosolja
2 frigående ekologiska ägg
3 msk lönnsirap
2 msk honung
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vanilj
1 msk Kanel
nypa havssalt.
100 g fin mörk chocklad
1-2 dl hallon
2 dl valnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Smält kokosoljan. Skala och mosa bananerna. Rör ihop banan, kokosolja och ägg. Blanda alla torra ingredienser i en bunke (förutom valnötterna, chokladen och hallonen). Rör ned de torra ingredienserna i äggblandningen. Vänd sedan försiktigt ned den finhackade chokladen, hallonen och de hackade valnötterna i smeten. Placera ut pappersformar på en muffinsplåt och fyll dem till 3/4 med smet. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

Kalas-7

Vattenmelon Pizza
Så enkelt och så gott! Köp en stor vattenmelon och skär den som pizza. Sen häller du på allt som kan va gott. Vi hade på kiwi, blåbär, hallon, hyvlad mörk choklad och kokoschips. Lycka!

Utomhuslek
Det är ju ingen tvekan om att det är enklast att ha ett barnkalas ute. Här kan barnen leka fritt och spilla hejvilt. Lägg ut trasmattor, filtar och stora kuddar i gräset. Ställ ut utomhusspel och leksaker och kalaset kommer sköta sig själv. En pyssel- eller rithörna är alltid mycket uppskattat. Bonus: barnen får frisk luft och får röra sig fritt!

Nyttigt kalas!

Vätskepaus
När tårtan och godsaker ska fram vet alla föräldrar att det kan gå vilt till vid barnbordet. Ett bra tips är att duka upp tårta, kakor och dricka på ett bord bredvid barnbordet. Här kan vuxna lätt fylla på dricka och lägga på mer gott till barnen eller till sig själva. Enkelt är att ha tex smoothie i flaskor med lock och sugrör för så lite spill som möjligt. Märk även flaskorna eller sugrören med barnens namn på färgglada ettiketter. Tårt- och kakfat i olika höjder är väldigt fint och inbjudande.

Duka även här upp i skuggan och ta fram nätskydd över bakverken för att skydda mot getingar och insekter. Frukt och gott kan enkelt serveras i pappmuggar. Söta små figurer eller flaggor i bakverk blir verkligen kalasfint.

Kalas-5

Duka upp i skuggan
Ställ ut bord och stolar i skuggan av solen för en riktig sommarkänsla. Blanda gärna stolar i olika stilar och storlekar och dekorera stolsryggarna med pappfigurer, rosetter eller masker. Ännu enklare kan vara att ställa ut bänkar för barnen att sitta på då fler små gäster får plats. Duka upp under ett vackert träd och häng upp vimplar, ballonger eller pompoms för att skapa en mysig kalashörna med skydd mot solen.

Kalas-8

Chokladsås som stelnar
1 1/4 dl ekologisk kokosolja
4 msk kakao
2 msk lönnsirap (kan bytas mot honung)
1/4 vanilj extrakt
1 nypa Himalaya salt

Smält oljan i en liten kastrull på låg värme. Flytta kastrullen från plattan och blanda i kakao. Rör tills det är smooth sen blanda i lönnsirap, vanilj och salt.

För att få såsen att bli som ett ”hårt skal” måste den hällas över något kallt. Kokosolja blir hårt när den blir kall vilket är helt naturligt. Vi doppade frysta bananer och riskakor i chokladden och rullade dem genast i nötter, och kokos som god topping.

Kalas-1

Smoothies & juice
Istället för att köpa festis som inte ger någon näring gör egna smoothies och juicer till barnen. Vi gjorde en smoothie på vattenmelonen som blev över från pizzan blandat med hallon, mynta och citron. Gott för både stora och små!