Raw Food – Recept från Sophie Bohnstedt

Raw Food

Våren är här och vi längtar efter lättare, fräschare mat. Men gurka, morötter och kål till trots kan det vara svårt att variera råkosten på bordet. Eminente raw food-kocken Sophie Bohnstedt, som driver Sophies Raw, ryckte ut och skapade ett magisk meny till oss. Ett bord uppdukat av nyttigheter i de vackraste av  färger.

Mat & dryck med funktion

I Sophies kök pågår i det närmaste en hälsorevolution och även om hon själv inte endast äter raw food är vikten vid vad hon stoppar i sig hög.

– Mitt intresse ligger i god och näringsrik mat och även hur vår matkonsumtion påverkar djur och natur i världen. Jag använder bara ekologisk a råvaror, inga mejeribprodukter och ingen gluten.

Att laga raw food tar tid, det går inte att komma undan, men mest av allt kräver det fantasi och att du vågar testa nya smaker och råvaror. Men oron du kanske har för att inte bli mätt kan du ta bort på en gång. Rödbetor istället för pasta, fantastiska röror med nötter, hackade örter och oljor samt mängder av god frukt mättar både länge och väl. En väldigt skön mättnadskänsla utan det där däsa och även utan sockertopparna som bara gör dig tröttare i slutändan. Och det är också det som är mycket av belöningen med att skippa köttet och de snabba kolhydraterna, du mår väldigt bra och får en friskare energi.

Låt smakerna flöda 

Vegansk kost är inte för alla men att byta ut de vanliga tillbehören på bordet mot nyttig råkost, det kan vi alla göra. Sophies matiga sallad med fänkol, broccoli och avokado är ett perfekt och väl mättande tillbehör till såväl fisk som fågel om man vill det.

– Med min mat vill jag inspirera till en mer medveten matkonsumtion full av nyttigheter. Sen vill jag såklart också  bjuda på lite oväntade och goda smaker.

Kål, avokado och syrade grönsaker

Det är tre råvaror Sophie´s aldrig kan vara  utan.

– Att få in gröna blad, färska kryddor och grönsaker i sallader, juicer och smoothies är mitt bästa hälsotips. In i mixern bara och smaka av!

Text Maria Roswall & Sophie Bohnstedt  Foto Malin Bondeson

Raw food, inspiration My Home nr 2 -2015

Raw Food, egentligen råkost, är vegetarisk mat som inte upphettas över 45 grader! Foto Malin Bondesson.

RECEPT

Fänkål- och mashesallad 

En mycket fräsch och krispig rå sallad med tydlig smak av citron, mynta och basilika. Ett päron ger en fin sötma och binder ihop rättens många olika smaker.

1 stor fänkål, tunt skivad

1 dl små broccolihuvuden eller liknande

2 avokado, i bitar

1 päron, i strimlor

2 dl mashesallad, eller annan sallad

Marinad

½ dl olivolja av god kvalitet

1 citron, rivet skal och juice

1 vitlök, finhackad

1 liten rödlök, fint skivad

½ dl mynta, hackade

¼ dl basilika, hackade

En stor nypa havssalt

Blanda marinaden i en stor skål. Tillsätt fänkål och broccoli. Låt marinera i minst 30 minuter. Blanda försiktigt ner avokado, päron och mashesallad. Se över om du behöver tillsätta mer olja eller färska kryddor. 

 

Marinerad shiitakesvamp med pesto 

Marinera valfri svamp i olivolja, vitlök, örter och havssalt i minst 1 timme eller över natten. Lägg eventuellt i torkugn i 3 – 4 timmar, eller vanlig ugn på 50 grader i 1 timme.

Pesto

2 krukor basilika

1 1/2 dl pinjenötter

3 msk olivolja

2 msk citronjuice

1 vitlöksklyfta

Nypa havssalt

Fyll svampen med pesto och dekorera med till exempel persilja och hackade sötmandlar, pistage- eller pinjenötter.

 

Vårrullar med pistage- och örtröra

4 rispapper

1 medelstor morot, strimlor

1 medelstor rödbeta, strimlor

1/6 rödkål, strimlor

1 -2 medelmogen mango, strimlor

2 avokado, skivor

Färsk mynta

Färsk koriander

Gräslök

Pistage- och örtröra

1 kruka mynta

1 kruka koriander

1 1/2 dl pistagenötter

3 msk olivolja

2 msk juice från lime

1 vitlöksklyfta

Nypa havssalt

Mixa röran i en matberedare, -behåll gärna lite crunch. Blöt ett rispapper i vatten och lägg på en tallrik. Fyll på med grönsaker och örter. Klicka därefter på pistage- och örtröran. Lappa över kanterna på rullen. 

 

Pistagesås med ingefära, mynta & lime

1 dl pistagenötter

1 dl olivolja

1 dl vatten

1-2 lime, juice

1 basilikakruka

2*1 cm ingefära

1 liten vitlök

1 tsk chiliflingor

1 dl färsk mynta

En stor nypa havssalt

Mixa såsen i en blender eller en matberedare. Tillsätt vatten om du vill ha den mer flytande. 

 

Kladdig raw chokladbakelse

1 dryg dl mandelsmör

(eller cashewsmör)

1 dryg dl raw kakao

8 medjooldadlar

2 msk virgin kokosolja, smält

1 msk kakaosmör, smält (alternativt ytterligare kokosolja)

1 tsk vaniljpulver

Nypa havssalt

½ dl vatten (om tryfflar i a f)

Mixa ingredienserna i en blender eller matberedare. Lägg i form och frys in till det stelnat. Alternativt kyl ner i kylskåp och rulla sedan bollar eller liknande. 

 

Chokladöverdrag

½ dl kakaopulver

½ dl kokosolja (smält),

eller kakaosmör

Ca 1 ½ tsk honung ( beroende på sötman i DIN  honung )

1/8 tsk havssalt

1 -2 tsk vaniljpulver

Mixa samtliga ingredienser i en blender eller vispa upp ingredienserna i en skål.  Doppa dina bakelser eller bollar i chokladöverdraget. Låt stelna på bakplåtspapper.