Adriatiska havets juvel

”De tusen öarnas land” bjuder pĂ„ en ypperlig mix
av historia, arkitektur och turkost vatten.

Receptet för den perfekta resan bestÄr, enligt min personliga uppfattning, av lika stor dos
upplevelse som harmoni och vila. Jag vill gÀrna besöka olika stÀllen och bo pÄ olika hotell nÄgra gÄnger under vistelsen för att fÄ nya intryck, vyer och möten. Kroatien Àr ett sÄdant resmÄl och har kombinationen turkost badvÀnligt vatten ihop med kultur och historia. Att man med fördel reser hit, sÄvÀl tidig vÄr som under hela hösten, gör att sÀsongen blir lÀngre och försöker ni undvika de mest turisttÀta sommarmÄnaderna blir upplevelsen om möjligt Ànnu mer harmonisk.

Vi börjar vÄr rundresa i Split och passar pÄ att stanna nÄgra dygn för att strosa runt och uppleva staden och dess fina hamn. Just Dubrovnik och Split, med sina pittoreska stadskÀrnor, Àr som smÄ fina historiepÀrlor och alldeles perfekta i sin storlek, dÄ man relativt odramatiskt fÄr sin historiedos mÀttad efter nÄgra timmars promenad.
Om man försöker strunta i turistaffÀrerna, höjer blicken uppÄt och tittar pÄ alla fantastiska gamla byggnader, kÀnner man historiens vingslag.

Villa Agave - Kroatien

DÀrefter tar bÄten oss vidare ut till ön Korcula, dÀr vi bokat ett relativt ansprÄkslöst men charmigt hotell. Vi Àter en ljuvlig middag pÄ en liten krog.
Det Àr lÀtt att tro att man ibland Àr i Italien nÀr man Àr i Kroatien, detta gÀller speciellt pÄ ön Korcula, vilket inte Àr sÀrskilt konstigt dÄ Venedig hÀrskade hÀr i mer Àn 500 Är fram till 1797. Ofta Àr likheterna slÄende, sÀrskilt med husen som Àr i samma stil och kulör samt maten som inte helt otippat har en Italiensk touch. Gemensamt för Kroatiens mÄnga öar, stora som smÄ, Àr kyrkorna och inte helt sÀllan nÄgon historisk vacker borg eller ruin uppe pÄ en klippa mitt pÄ ön. Marco Polo sÀgs vara född hÀr och kvar pÄ ön finns hans hus med sitt utkikstorn varifrÄn man fÄr en magnifik vy över havet och omgivningen.

Kroatien

Det som gör Kroatien speciellt Ă€r dess enkelhet, att det mestadels inte ser mycket ut för vĂ€rlden pĂ„ ytan, men att det allt som oftast visar sig vara riktigt, riktigt bra Ă€ndĂ„. Maten Ă€r fantastisk i sin enkelhet, utbudet av högklassigt boende inte det största men det som Ă€r bra Ă€r otroligt bra och nĂ€r jag reser runt bland stĂ€derna och öarna förvĂ„nas jag över hur mycket Kroatien har att erbjuda. Och dĂ„ har vi Ă€ndĂ„ bara sett början. NĂ„gra bĂ„tturer senare landar vi pĂ„ ”jetset-ön” Hvar som med sin sköna mix av historia och chic nutid snabbt blir min personliga favorit. Citron- och olivtrĂ€d kantar vĂ€garna och rosmarinbuskarna Ă€r stora som mindre tallar. Det Ă€r sagolikt vackert och tar man bara en liten promenad bort frĂ„n hamnkĂ€rnan hittar man egna smĂ„ stenstrĂ€nder och fantastiska badvikar.

En smÄtt perfekt miljö för en seglats. En dagstur eller en hel vecka med skeppare? Don efter person.

En smÄtt perfekt miljö
för en seglats. En dagstur eller en hel vecka med skeppare? Don efter person.

Det som gör ön Hvar speciell Ă€r just kombinationen lugnet pĂ„ dagarna med promenader i naturen, bad frĂ„n folktomma stenstrĂ€nder och sĂ„ minglet nere i hamnen och staden pĂ„ kvĂ€llen med sina stora uteserveringar och lite hippa barer. StenstrĂ€nder och Bonj ÂŽles bains beach club i all Ă€ra men Lukas, 4 Âœ Ă„r och Sophie 2 Âœ Ă„r Ă€r totala pooldyrkare, sĂ„ Hotel Amfora med sina stora pooler visade sig bli ett ypperligt val för oss. Hade jag rest bara med mannen hade jag hellre bott pĂ„ fina boutiquehotellet Riva Hvar Yacht Harbour Hotel belĂ€get mitt i hamnen.

Min personliga favorit, Villa Agave vid Dubrovnik. Det Àr egentligen bara priset och jag som inte riktigt kommer helt överens.

Min personliga favorit, Villa Agave vid Dubrovnik. Det Àr
egentligen bara priset och jag som inte riktigt kommer helt överens.

Efter nÄgra lata dagar styr vi kosan mot Dubrovnik för att fylla pÄ historielektionen och Àven spana in Kroatiens lyxigaste privata villa. Att ta sig runt med bÄt i landet fungerar utmÀrkt och efter en bÄttur till fastlandet och en lite lÀngre bilfÀrd nÄr vi sÄ, lÀngst ner pÄ den allra sydligaste delen av Kroatiens lÄnga kust, Dubrovnik. Vattnet Àr lika vackert blÄtt hÀr och vyn med den gamla staden med dess röda tegeltak och blomsterprydda balkonger ner mot havet Àr fantastisk. Muren som omsluter stadskÀrnan restes redan pÄ 1400-talet för att hÄlla obehöriga pÄ avstÄnd men idag fungerar den mest som promenadunderlag för alla turister som tar sig runt staden ovanpÄ muren.
Att promenera muren, runt, ca tvÄ km, tar lite över en timme men promenaden och de mÄnga trappstegen Àr vÀl vÀrd mödan.

Snyggt undanstoppad i en privat bukt ligger spa-hotellet Amfora, ett av vÄra tvÄ val pÄ ön Hvar, och det absolut bÀsta valet om du tycker om ett dopp i poolen.

Snyggt undanstoppad i en privat bukt ligger spa-hotellet Amfora, ett av vÄra tvÄ val pÄ ön Hvar, och det absolut bÀsta valet om du tycker om ett dopp i poolen.

SlÄr vÀrmen till allt för hÄrt Àr en paus i svalkan pÄ Café Buza, som du nÄr via en trappa
i muren mot havet, ett ypperligt val.
Innanför muren i Stari Grad Àr det bÄde historiskt och turistigt men tar man sig bara nÄgra gator bort frÄn huvudgatan sÄ blir det genast trevligare och mer genuint.
Att sÀga att ni ska undvika de största gÄgatorna för kvarteren ett stenkast bort kÀnns nÀstan onödigt, hoppas jag. Vi blir visade landets i sÀrklass finaste privata boende, Villa Agave, som man kan boka genom Adriatic Luxury Hotels.

Villa Orsula

Den hÀr dagen har vi tur att villan stÄr ledig. Kate Moss hyr den gÀrna, Mickey Rourke har tagit sin tillflykt hit och Kevin Spacey blev sÄ förtjust att han hyrt den veckovis flera gÄnger.
Priset? 3000 – 7000 per natt beroende pĂ„ sĂ€song och dĂ„ pratar vi Euro.

Efter att ha tagit oss runt och blandat badlivet pĂ„ öarna med strosandet i de historiska stĂ€derna kan vi glatt konstatera att Kroatien pĂ„ riktigt Ă€r vĂ€rd den fina benĂ€mningen Adriatiska havets juvel. Fantastiskt god mat, prisvĂ€rt gott vin och otroliga vyer. Dubrovnik och Splits historiska stadskĂ€rnor i kombination med dramatiska klippor, olivtrĂ€d och det magiska vattnet Ă€r svĂ„rslaget. Det Ă€r inte för inte Kroatien gĂ„r under devisen ”de tusen öarnas land”, dĂ€r varje sten bĂ€r pĂ„ en historisk saga. UpplĂ€gget att ta sig runt med buss pĂ„ fastlandet och med bĂ„t mellan öarna visade sig Ă€ven det bĂ„de trevligt och enkelt.