Coola, sköna Mauritius

En yta lite mindre än Gotland men med över hundra stränder och ett korallrev runt hela ön. Men förutom bad och snorkling är detta också paradiset för dig som vill ha en riktigt aktiv, vacker semester.


Text:
 Maria Roswall Foto: Press & Privat

Mauritius-1

Tillsammans med Maldiverna och Seychellerna ligger Mauritius i topp när Svenskarna drömmer sig bort och efter några resor hit är det inte mycket som talar emot. Det som, förutom den otroligt vackra miljön och naturen, verkligen är tilltalande är att det finns så mycket att göra. Vill du bara njuta av lugnet på stranden gör du det och vill du aktivera dig kan du välja på allt ifrån golf till segling, cykling, tennis, dykning och långa vandringsleder upp i bergen.

Visst kostar det men tillbaka får ni verkligen ”top of the line”. Bara det att du inte känner dig som en av hundratals personer på stranden eller vid poolen (de flesta hotell har ett flertal pooler för gästerna) och på vissa ställen märker vi först av de andra gästerna när vi ska äta. Klimatet är också till sin absoluta fördel och det är behagligt ljummet dygnet runt. Det skiljer bara 5 grader mellan sommar och vinter och det blir aldrig så där riktigt hett som det blir i Asien eller Afrika utan här råder det ljumna vilket är rent ut sagt ljuvligt. Dock bjuder december till februari på en del regn så egentligen är den bästa tiden att resa hit höst samt vår.

Mauritius-2

Mauritius är mångkulturens land som både varit Holländskt, Franskt och Brittiskt. Influenserna är såväl från Afrika, Asien och Indien och religionsmässigt är det en enda soppa! En härlig soppa med kryddor från hinduismen, kristendomen, katolicismen och ett litet mått kinesisk religion. Det som fascinerar är hur väl alla dessa kulturer och religioner samsas om sitt pytteland och just mixen bidrar till den sköna atmosfär och stämning som råder. På Mauritius är det livskvalitet som gäller och de inhemska kan inte förstå varför vi västerlänningar är så stressade och unnar oss så lite tid av njutning.

Mauritius-3

– Jag måste sova minst nio timmar och sen måste det ju finnas tid med familjen också, säger vår chaufför och skrattar när han ser min förvånade min.

På Mauritius är det inte svårt att unna sig livskvalitet. Vi tar oss runt ön, lunchar i huvudstaden Port Louis, besöker den fina romfabriken La Rhumerie de Chamarel, socker var innan turismen Mauritius främsta inkomstkälla, och handlar kryddor, kläder och fascineras av myllret på marknaden i huvudstaden. Grand Bay – Mauritius S:t Tropez – är ett roligt utflyktsmål och boutiquerna på Sunset Boulevard lockar till tjusig shopping innan ett dopp på stranden. Här är det perfekt att bo om man vill ha liv och rörelse och lite mer att välja på när det kommer till nattliv.

Mauritius-4
Det mesta sker på vattnet här. Från fiske, vattenskidor och segling till svalkande, ljuvliga dopp som här nere på stranden vid Four Season.

Mauritius är den kräsne resenärens fullträff men även om lyxresorten har riktigt bra kök är det en kul upplevelse att ta sig ut och prova de lokala ställena. Fiskrestaurangen Pesce Tore i Grand Bay och enkla Gabban O Pizza i byn Tamarin, där du sitter med fötterna i sanden och äter, är smakfulla avbrott i resortvärlden. Dock har inget av de hotell vi besöker något att klaga på, tvärtom. Samtliga är alla smakfullt inredda och här finns gott om plats för alla gäster vare sig du vill hitta en egen loungehörna att läsa i, spela en tennismatch eller bara slappa vid någon av poolerna.

Mauritius-5

Sydväst i Indiska Oceanen ligger denna pärla till ö, storleksmässigt som tre fjärdedelar av Gotland vilket gör den så behändig. Du tar dig lätt runt och kan testa olika hotell, golfbanor och göra utflykter. En komplett upplevelse med andra ord!

Mauritius-6
Mauritius är utan överdrift perfekt för hela familjen.Alla resorts har ett brett utbud av aktiviteter och även kids clubs. Till exempel här på Shandrani där hela familjen tog golflektioner

HÄR BODDE VI
FOUR SEASONS MAURITIUS AT ANAHITA
Den ultimata komforten och lyxen. Alla gäster bor i egen villa med pool och det finns såväl en strand för mer aktiviteter som en ”silent beach” för totalt lugn. Buffén som dukas upp varje kväll i olika teman är i absolut toppklass.
LÄS MER: http://www.fourseasons.com/mauritius/

CONSTANCE MAURITIUS
Även här bjuds man på det bästa möjliga på alla sätt. Otrolig miljö och fantastiska villor. Deras spa är magiskt.
LÄS MER: http://www.constancehotels.com/en/hotelsresorts/mauritius/

CLUB MED ALBION VILLAS
Verkligen allt en barnfamilj kan önska och Club Meds all inclusive koncept fungerar utmärkt. Ett extra plus för den lite finare ”vuxendelen” med a´la carte restaurang och infinitypool
LÄS MER: http://www.clubmed.se/cm/home.do?PAYS=366&LANG=EN

BEACHCOMBER HOTELS SHANDRANI
Ett av kedjan Beachcombers trivsamma hotell. Stort utbud av aktiviteter och en fin strand där det är lugnt även om det blåser. Även här fungerar all inclusivekonceptet för familjen utmärkt.
LÄS MER: http://www.beachcomber-hotels.com/hotel/