Upplev Kubas Havanna innan det är för sent

Res till Havanna, Kuba - Bernhard Hartmann

Havanna, Kuba – den bäst bevarade pärlan i Karibien

Art Deco-palats, färgglada väggar, vintage-bilar och gubbar som spelar kula. Fotografen Bernhard Hartmann har porträtterat Havana precis som staden är. Levande, lite sliten och med ett stort hjärta..

Av Maria Roswall Foto Bernhard Hartmann

Res till Havanna på Kuba - Bernhard Hartmann

Spännande gatukonst i Havanna

HAR NI INTE VARIT PÅ KUBA, RES DIT

Vänta inte, vill ni uppleva det gamla, genuina och väldigt speciella Kuba finns ingen tid att förlora, landet kommer med största sannolikhet ändras en hel del nu när resandet från USA bli enklare. En som tagit detta på största allvar är tyske fotografen Bernhard Hartmann som har rest runt i landet i omgångar under 10 års tid. I boken har han porträtterat staden Havana precis som den är idag, och som den varit i hundratals år tillbaka. Art Deco-palats där färgen flagar men man anar dess vackra glansdagar, vintage-bilarna från 1950-talet vilka fortfarande rullar gatorna fram och husens väggar i regnbågens alla kulörer.

Res till Havanna på Kuba - Bernhard Hartmann

Kanske sista chansen att möta den genuina äktheten i Havanna

LIVET SOM LIVET ÄR

Bernhards bilder utmärker sig just för att de är på riktigt. Inget är förskönat, stylat eller tillfixat. Havana in på bara skinnet så som staden fortfarande ser ut. Caféer, teatrar, boxings-arenor och även inifrån folks privata hem. Bernhard fångar äktheten även i dess slitna form och det är högst möjligt att det här är den sista boken med ett oförändrat, genuint Havana. Che Guevaras portärr på väggarna, turister med Hemingway-skägg, vågornas brus mot klipporna och dieseldoften från de gamla bilarna. Det finns inget som Kuba och fick vi bestämma skulle det gamla landet få förbli precis som det är. Slitet, vackert och med en alldeles säregen personlighet.