När lugnet får styra

Det finns få saker som är så berikande som kontraster. Mjölkvita, folktomma och
magiska stränder, djuriska safariupplevelser, fascinerande folkslag och inspirerande barn. Välkommen till Kenya, kontrasternas land.

Text: Maria Roswall Foto: Cecilia Österberg

KLOCKAN ÄR STRAXT EFTER SJU på morgonen och vi är helt själva på stranden. Efter ett tag möter vi några fiskare som är på väg ut till sina små båtar men annars inte en människa. Bara vi och våra fötter som tar oss fram på den nästan overkligt fina sanden. Vi befinner oss på Diani Beacha, en och en halv timme söder om Mombasa, där vi har hyrt in oss hos Volker Bassen och hans fru i fantastiskt fina Watano Beach House. Den här resan är lite speciell då vi är en brokig skara “tjejer” i åldersspannet 35 75 år och här passade det verkligen alldels ypperligt in att just hyra ett sådant här gemensamt stort hus att bo i tillsammans. Vi har egen kock som lagar alla våra måltider, vi har Volker (en riktigt go Göteborgare som vigt sitt liv åt sitt marinprojekt här i Diani) som tar med oss på alla möjliga upptåg och så har vi Ali, vår personliga guide som också är den som kommer köra oss hela vägen till resans safari.

MyHome Nr 1 2016 - Kenya

Att planera och förbereda en resa till Afrika är kanske inte något man gör i en axelryckning men i stort sett är det faktiskt inte särskillt annorlunda än att flyga till Thailand. Visst, flygresan är längre men upplevelsen så otroligt värt det. Jag var här för drygt tio år sedan, på exakt samma plats, och då var stränderna, hotellen och restaurangerna fulla med turister. Idag är vi nästan ensamna när vi promenerar längst med vattenbrynet. Vackert, absolut, men oerhört sorgligt att se när man förstår hur ortsbefolkningen lider av att inte kunna arbeta och leva utav turismen som tidigare. Vi är här i nästan två veckor och det enda vi upplever är ett fantastiskt land, otroligt vänliga människor och en väldig variation på aktiviteter att göra. Åk hit! Passa på nu när det är så lite folk.

MyHome Nr 1 2016 - Kenya

Den här resan fyller oss med så oerhört många intryck och upplevelser att det tar lång tid att smälta när vi landat hemma igen. Det ÄR speciellt att resa runt i ett land som Kenya och vi besöker såväl barnhem som skolor för fattiga barn och sjukhem. Bara att sitta i bilen och få uppleva deras liv utanför rutan är så annorlunda från vårt att det går rakt in i kroppen. Men vart vi än är och vilka vi än möter så är det samma sak precis hela tiden. En otrolig glädje! Det här är deras liv och de är väldigt, väldigt glada. Även om de bor i ett plåtskjul och inte har skor på fötterna så ser de på något magiskt vis glaset som halvfullt och välkomnar oss med idel glädje och stora leenden.

MyHome Nr 1 2016 - Kenya

En morgon när vi tar vår strandpromenad kommer en man fram och vill sälja snäckhallsband till oss. Han pratar perfekt engelska och det visar sig att han varit marknadschef på ett stort, fint hotell men att hotellet stängt och att han, likt samtliga utav hans vänner också, blivit utan jobb.

– Nu försöker jag sälja mina halsband men det går inte så bra. Jag har fem barn så det är inte lätt men jag hoppas turisterna kommer tillbaka snart.

UPPLEVELSEPARADISET
Det är så fantstiskt när en resa blir som flera resor i en! Ena dagen är vi på dykutlykt på spaning efter valhaj, som tyvärr lyste med sin frånvaro, men istället fick vi celebert sällskap av en fantastisk, gigantisk sköldpadda. Nästa dag får vi våra hjärtan fyllda när vi träffar magiska barn på ett barnhem, följt av en skola och en inblick i den världen. Ett oerhört intressant besök på spirulinafarmen Spirulina Nutrifarm Kenya, står på agendan tredje dagen. För att få variation checkar jag alltid in på minst två ställen när jag reser så även denna gång då vi lämnar “vårt” Watano Beach House några nätter för utsökta Kinondo Kwetu. Magiskt.

MyHome Nr 1 2016 - Kenya

Vi kitesurfar, joggar på stranden, avnjuter grillad dagsfärsk fisk och så är det äntligen dags för safarit. När jag var här sist flög vi ett litet inrikes flyg upp till naturreservatet Masai Mara vilket var en otrolig upplevelse. Den här gången tog vi bilvägen med vår grymma guide Ali till närliggande reservatet Tsavo som också var jättefint. Mera utav savann men otroligt vackra vidder och vi fick se både lejon, elefanter och mycket annat.

Kenya och Diani Beach är absolut inget nytt resmål i sig, det har tidigare varit ett otroligt populärt semesterparadis för britter och även skandinavier men just nu lyser turismen med sin frånvaro vilket vi tycker är djupt orättvist. Därför gör sig Diani Beach ändå förtjänt utav uttrycket “oslipad diamant” där oslipat får stå för oturistig och diamant för att jag på riktigt tycker att ni borde resa hit. För naturen, stillheten, människorna och lugnet.

MyHome Nr 1 2016 - Kenya

HÄR BODDE VI

Watano Beach House
Beläget mitt på Diani Beach, verkligen ett bra val om man vill hyra ett trevligt hus istället för att bo på hotell men ändå ha all service i form av städning samt egen kock. Ägaren Volker Bassen byggde Watano för 30 år sedan med inspiration från ett hus de hyrde när de var på Mauritius. Volker är en riktig eldsjäl som arbetar för det marina livets fortsatta välbefinnande i Kenya. Han är också en riktigt duktig dykare samt känner allt och alla i och kring Mombasa.
www.watanohouse.com

Kinondo Kwetu
Som en riktig dröm med fantastisk inredning och makalös omsorg om detaljer. Jag bodde här när jag var i Kenya för tio år sedan och det var så roligt att personalen kände igen mig! Känns personligt och härligt. Även här är det en eldsjälsfamilj som ligger bakom där en del av intäkterna går till Kinondo Kwetu Trust Fund och till Kinondo Kwetu Clinic.
www.kinondo-kwetu.com

Lions Bluff
”The view with a lodge”, det blir inte bättre än så! Otroligt fina lodger mitt i safariparken. Precis så som man vill att ens boende på safari ska vara. Med en äkta massaj som vaktar utanför dörren under natten. Känns mycket tryggt.
www.lionsblufflodge.com

MyHome Nr 1 2016 - Kenya

HJÄLP TILL

Man kan alltid göra något. Vart jag än reser tar jag mig runt i landet så mycket som möjligt och ofta finns det fantastiska möjligheter att hjälpa lokalbefolkningen på ett eller annat sätt. Här på barnhemmet Born Again Children Home kunde vi till exempel bli faddrar åt varsitt barn som vi nu kan följa genom livet.

Du också bli fadder! Kontakta bornagainophans@yahoo.com