Regent Seven Seas Explorer – till havs

Regent Seven Seas Explorer - Kryssning

Blått hav, pooldäck, kultur & svalkande vindar… Semesterformen att kryssa ökar enormt, men hur är egentligen livet på ett flytande hotell? Vi mönstrade på världens finaste kryssningsfartyg för en inspektion...

Av Maria Roswall Foto Press & Privat

Kryssning är den reseform som ökar allra mest bland oss svenskar

Vi packade resväskan och kastade loss för en seglats i Medelhavet. Och inte vilket seglats som helst, vårt fartyg är inget mindre än Regent Seven Seas – världens lyxigaste kryssningsfartyg. Med en kappsäck full av eleganta kläder, det är ju inte för inte man hoppar på världens lyxigaste kryssningsfartyg, samt en lite småskeptisk kryssardebutants frågor inknölade mellan klänningarna.

Regent Seven Seas Explorer - lyxsviter

Medelåldern är senior

Det jag vet är att medelåldern är senior och att prislappen börjar på 100.000 kronor, och då pratar vi per person. En sådan prislapp kräver minst sagt leverans i toppklass – på allt och det känns spännande att se om vi tycker kryssningen är värd sitt pris. Bara att gå ombord är en mäktig känsla. Att vi bland dessa passagerare som ska ”flytta in” tillsammans på detta fantastiska fartyg, det är en nästan högtidlig känsla och vi tittar smått euforiskt på varandra. Jag reser tillsammans med min man och vi är absolut bland fartygets 10 yngsta passagerare. Snittåldern ligger runt 70 men några reser hela familjer vilket blandar upp det lite.

Safety-drill

Efter ombordstigning är det obligatorisk ”safety-drill” där ALLA får prova att sätta på sig sina flytvästar och gå till den livbåt man tillhör, beroende på vilket däck din hytt är belägen på. Bara det här är fantastiskt kul och redan nu spottar jag några riktigt härliga original bland passagerarna och får en bra magkänsla om veckan till havs som ligger framför oss.

Ny stad varje dag

Nu är ju inte kryssning bara att vara till havs, egentligen är man väldigt lite ute och guppar då själva seglatserna mestadels sker nattetid. Varje morgon, förutom en dag som vi har till havs, vaknar vi upp i en ny hamn i en ny stad – ibland ett nytt land. Livet på en kryssning stavas bekvämlighet med stora bokstäver. Vår hytt är som en modell stor hotellsvit, fartyget har två gym, ett stort spa, flertalet otroligt fina restauranger, bibliotek, casino, boutiquer, teater och givetvis pooldäck. Varje morgon hänger en liten publikation på vår dörr där dagens aktiviteter samt utflyktsmål står.

Regent Seven Seas Explorer - utflykter

Proffsiga utflykter

Vi upplever Rom, Barcelona, Nice, Monte Carlo och Provence under loppet av en vecka. Alla utflykter otroligt proffsigt sammansatta med guider, transport och allt man kan önska. Väl tillbaka på ”the mothership”, vårt namn på vårt hem för veckan, är vi minst lika trötta som pensionärerna. Mikael går till gymmet och jag till poolen och spa:t.

Enastående mat ombord

Maten ombord är absolut helt enastående. Det är här vi verkligen märker skillnad mot andra, större kryssningsfartyg vi testat att kryssa med. Krogarna här är som vilken stjärnkrog som helst och på det här skeppet ingår allting. Vi dricker inget vin under 200 kronor flaskan och såväl champagnen som avec är ädla droppar. Alla vi pratar med är vana kryssare, ingen har varit på mindre än fyra, fem kryssningar och många har gjort så många som 10, 15 stycken, något som inte är svårt att förstå när vi vant oss vid denna smått osunda bekvämlighet. Vi äter, äter och äter lite till. Som tur är snittar vi på att gå en mil på våra dagliga utflykter men herre gud vad vi skulle få smak för livets goda, i överflöd, om vi stannade här en vecka till…

Regent Seven Seas Explorer - maten och pooldäcket

Tillbakalutad lyx

Tillvaron är väldigt speciell och faktiskt oerhört trevlig. Mycket tack vare att den är så tillbakalutad och avslappnad. Personalen är, givetvis, fantastisk men det är också alla passagerare. Det är stil och klass som gäller här, vi konverserar artigt och trevligt men också intressanta diskussioner såväl med personalen som med andra gäster. Vi pendlar mellan vår hytt, gymmet, poolen, restaurangerna och utflykterna.

Magiska middagar

Det smått bisarra är att jag alltid sett mig som en rastlös person men här blir jag ett med vårt fartyg och jag och Mikael tittar på varandra vid slutet av varje utflykt och längtar tillbaka till vårt skepp. Till vår hytt och till våra nyfunna bekantskaper. Det är otroligt trevligt att byta om till klänning, ta en drink i någon utav barerna och veta att det hägrar en magisk middag och trevlig kväll framför oss. Dag efter dag, land efter land. Absolut, nu är det här det finaste man kan få i kryssningsväg och inredning, detaljerna (Versage-porslin och finaste kristallen) och råvarorna är allt i toppklass men jag förstår ändå de som blivit riktigt kryssnings-hooked, även på någon utav de större fartygen. Det är en otroligt behaglig semesterform som vi mer än gärna testar på igen.

Regent Seven Seas Explorer - enastående pooler

15:e kryssningen tillsammans

– Vi har redan bokat in oss på kryssningen i februari i Sydamerika. Vi vill ha vår hytt och den finns det inte så många utav så vi bokar alltid på några kryssningar om året, berättar jänkaren Arnold som gör sin 15:e kryssning tillsammans med frugan här. Jag förstår Arnold helt. Har jag möjlighet vill jag också kryssa runt världen ihop med Mikael när jag är 70 plus.

Regent Seven Seas Explorer - utflykt

Kryssfakta

VI KRYSSADE MED: Regent Seven Seas Cruises – världens lyxigaste kryssningsfartyg. Fartyget har plats för 700 gäster och personalen ombord är lika många. Det går alltså en personal per gäst.
MATEN: Restaurangerna är som stjärnkrogar. Tre stycken behöver vi boka bord på, två är alltid fri sittning. Pool-grillen är öppen dygnet runt och även room service ingår. Allt ingår.
UTBUDET: Vi är ombord i sex dagar och mina farhågor om att bli rastlös visar sig totalt ogrundade. Tvärtom känner jag att vi har för lite tid för allt vi vill uppleva och göra. Varje dag finns det minst fem olika utflykter att välja på. Alltifrån vingårdar till historiska kloster och små byar.
FAMILJEVÄNLIGT: Nja, det här är inte ett fartyg för barn, då finns det andra mer lämpade. Det här är för livsnjutare utav rang.
AKTIVITETER: Kaloriintaget är alarmerande och det är tur att det finns såväl gym som jogging-spår uppe på däck. Varje dag finns det fyra olika pass i gymmet att välja på. Se hela vår kryssning på min blogg på vår webbsida och gå in på rssc.com för mer info om Regent Seven Seas och deras kryssningar.