Skidresa till Pragelato i Italien

Skidresa till Pragelato i Italien

För vissa är skidåkning ett nödvändigt ont, en kompromiss mellan beachen & storstadssemestern. För mig är det den ultimata livsformen, på alla sätt..

Av: Maria Roswall Foto: Press & Privat

Italienska alperna = kärlek

På med underställ, överställ, vantar, mössa, skidglasögon och sist men inte minst pjäxorna. Skidorna på axeln, kö till liften, en unge som plötsligt är kissnödig och en annan som inte vill bära sina stavar en meter till. Nej, att åka på skidsemester med små barn är inte världens enklaste semester.

Guldkornet Pragelato

Det behövs en bra skidort, bra väder och en stor dos tålamod MEN det är, enligt mig, den absolut mest givande semesterformen utav alla och planerar man ordentligt, tar några djupa andetag och fyller på med ingrediensen tålamod kan det bli hur bra som helst. Särskilt om man hittar ett guldkorn som Pragelato. En fullkomligt fulländad liten snöinbäddad pärla i Italienska alperna. Så mycket charm, så bra priser, så mycket snö och visst, en och annan trängselbenägen italienare på det men vi överlever. Även solen har sina fläckar och här är fläckarna ytterst små i relation till vad vi bjuds på. Bara den italienska opretentiösa stämningen, den goda maten och de familjevänliga pisterna är värda sin flygresa hit.

Skidresa till Pragelato i Italien

De italienska alperna är himmelska

Vi bjöds på blå himmel i Italienska alperna

Svenska fjällen i all ära men vår vecka här i Italien bjöd onekligen på såväl blå himmel, varje dag ska tilläggas, ski in ski out och humana priser. Pragelato i italienska regionen Piemonte är en bedårande liten skidort beläget på dryga 1600 meters höjd, en mil från Turin. Byn ingår i skidområdet Vialettea tillsammans med sex andra skidorter och om namnet klingar bekant är det med stor sannolikhet för att det ”sattes på kartan” år 2006 när Turin var värd för Olympiska vinterspelen där just hopp samt längd ägde rum här i Pragelatos lilla smala by.

Skidresa till Pragelato i Italien

Vårt eget chalet

Vi blir upphämtade på flygplatsen och incheckade i eget litet chalet på gångavstånd från Club Meds huvudbyggnad. Det är mysigt med en egen ”fjällstuga” där man kan göra sin kopp kaffe på morgonen och lägga sig på sängen i långkallingar innan middagen. Här finns ett stort utbud av boende från ett enklare dubbelrum till generösa chalets för storfamiljen. Club Med är ett all inclusive- koncept där allting ingår, här även liftkort så det man står för utöver boendet är flygresan samt skidhyra. Det finns även en restaurang i skidområdet Sestiere vilken vi som Club Med-gäster får äta lunch på.

Skidresa till Pragelato i Italien

Hög kvalité på maten

Maten är som alltid av allra högsta kvalité vilket är en av de saker som gör att vi fastnat just för Club Med. Det är långt ifrån billigt men här får man på riktigt valuta för pengarna på flera sätt. Dels är det väldigt generöst med personal vilket gör att servicen är oklanderlig och vill man finns det kids club och aktiviteter för barn från morgon till kväll, något fransmännen och italienarna utnyttjar till fullo.

Kids club a’la internationellt stuk

För våra barn är det mera en ”bonus” att få vara med lite ”på en höft” på en show, åka med i skidskolan några timmar eller ha en biokväll, men annars är de med oss mestadels av tiden. Här skiljer vi oss markant från Club Meds övriga gäster som utan tvivel checkat in här mycket på grund av, eller tack vare, all den eminenta barnpassning som serveras. Vi är inte riktigt där och våra barn pratar inte direkt flytande engelska så det får komma om något år.

Fantastisk frukostbuffé

Vi börjar dagarna med långfrukost i stora restaurangen Il Piemonte, där vi även avnjuter flera av veckans middagar. Här finns allt med stora bokstäver och det är skönt att få välja precis vad man är sugen på. Efter frukost är det kabinen upp till toppen där vi sedan åker, och hänger, i timmar. Vår Sophie är bara 4 år och orkar inte lika mycket som storebrorsan då toppkrogen, som fullkomligt flödar i sol, musik, mat och fårskinnsfällar, blir vår bas. Härifrån kan man åka hela vägen bort till Sestiere om man vill, eller så hänger man bara här och njuter av nästan folktomma pister och ljuvlig åkning.

Skidresa till Pragelato i Italien

Röda slopes står högt i kurs

Det här är orten för familjen där röda slopes står högst i kurs. För oss är det högsta vinsten bara med värmen, att slippa frysa och pisterna som varar i en smärre evighet. På eftermiddagarna hängs det nere kring ute-piazzan där det bjuds på crepes, vintoddy och dj. Club Meds koncept bjuder på 14 timmars mat och dryck om dygnet vilket gör att du kan äta och dricka precis när det passar dig. Såväl ute i solen på piazzan som inne i någon utav restaurangerna. Det är top of the line hela vägen igenom och vi dunar in innan klockan elva varje kväll. Rosiga om kinderna och trötta i benen, precis som det ska vara.

Resans toppar och dalar

ITALIEN För vår familj ökar hjärtslagen och, ber om ursäkt alla känsliga, snålvattnet rinner till bara någon nämner detta magiska land. Maten, kulturen, vinerna, människorna och värmen. Får jag välja ett annat land att leva i är det här så ja, vi tar alla tillfällen vi kan att sätta oss på flyget hit. Nu kanske vi hade omänsklig tur men vi såg på riktigt inte ett moln på hela veckan. Inte ett. Att få njuta av skidåkningen så ohämmat utan att frysa om en hand eller en fot är värt väldigt mycket. NÄSTA GÅNG När solen inte gassar varje dag får vi kanske ”tid över” att även testa vinprovningsutflykten eller, på riktigt är vi sugna på att resa tillbaka hit på sommaren. Vingårdar, hiking i bergen och god mat låter inte alls fel.