Island, Italien och Frankrike toppar våra alpdrömmar i år

Skidresor till Alperna och Island.

Club Meds anläggningar i Frankrike och Italien är alldeles perfekta för barnfamiljen. Toppkvalitet på såväl service som mat och komfort.

Att vakna upp i ett snölandskap, spänna på pjäxorna och veta att man har en hel dag med frisk luft och motion framför sig. Det är det absolut bästa vi vet. Låt oss bjuda på er på våra favoriter.

Skidresor till Alperna och Island – Den ultimata skidresan!

Skidresor till alperna och island, är för alla oss skidfantaster den ultimata skidresan till himmelriket. Breda sköna backar, soliga dagar och smått oslagbar offpist. Dessutom får man en rejäl dos av den ”alpiska” atmosfären med rustika chalets, god mat och en bastu på det.

Utsiktsbild från Skidresor till Alperna och Island - Dolmiterna.

Utsiktsbild från Skidresor till Alperna och Island – Dolmiterna. Det finns bastustunder och det finns bastustunder. Den här tror vi lagras i minnesbanken. På 2.752 meters höjd över havet värmer man sig i Sauna Lagazuoi, Dolmiternas högst belägna bastu.

Inredning och design i Franska som de Italienska och nu även Isländska Alperna

När benen skakar lite skönt av ansträngningen från backen, kinderna är rosiga och glasögonbrännan börjar sätta sig – DÅ är livet på topp! Om ni frågar oss i alla fall. En strand i alla ära men några vitpudriga dagar i alperna slår det mesta med hästlängder, vare sig off pist eller mysigt ”alp-by-häng” står på önskelistan. Och just det sistnämnda börjar bli allt vanligare, att ta sig till alperna även om man inte varje dag vill kasta sig ut i pisten. Aldrig tidigare har vi sett så fina hotell och chalets, det satsas på design, inredning och väldigt mycket kring boendet uppe i alperna, såväl de Franska som de Italienska och nu även Isländska. Även mat, dryck och spa står högt på listan och den ena stjärnkrogen efter den andra öppnar upp på fjälltopparna. En gulasch är och förblir en utav backarnas favoriter men idag kan du frossa loss såväl på ostron som japanskt även i backen.

Deplar Farm på norra Island är garanterat en unik upplevelse.

Sugen på något nytt? Deplar Farm på norra Island är garanterat en unik upplevelse. Endast heli skiing och endast i grupper om 4 personer. Gå in på elevenexperience. com för mera info.

Skidåkning på Island –  Deplar Farm en spännande nykomling

Frankrike, Italien och Schweiz är alltid på topp när man pratar ”Best of Alps” men nu kommer en spännande uppstickare som vi är väldigt sugna på att få testa. Januari 2017 är öppningsplanen för Deplar Farm beläget på norra Island och här pratar vi verkligen upplevelsesemester. Heli skiing är det som gäller, fyra personer per sällskap just för att passa in i helikoptern som tar gästerna till dagens skidåkning. Bara ordet Polcirkeln får oss att bli exalterade och tanken på att checka in här, långt ifrån folkmyller, liftköer och kommers är väldigt lockande. Här finns rum för 28 gäster, bastu och pool såväl ute som inne, en privat liten teater, ett bibliotek och ett gym. Deplar Farm var tidigare en gammal fårfarm men har nu gjorts om till ett fantastiskt fint skid-retreat signerat Eleven Experience.

5-stjärniga Altapura i Val Thorens är något utöver det vanliga.

5-stjärniga Altapura i Val Thorens är något utöver det vanliga. Magnifikt och väldigt genomtänkt in i varje detalj.

Skidresa till Alperna

Skidresa till Alperna. Denna massiva bergskedja i Centraleuropa, sträcker sig från franska Nice och italienska Genua vid Medelhavet upp mot Schweiz och sedan vidare österut in i Österrike. Högsta punkten är berget Mont Blanc vilket ligger i anslutning till den franska skidorten Chamonix, och på andra sidan Mont Blanc-tunneln ligger italienska Courmayeur. Alperna är dryga 70 miljoner år gamla och är en skiddröm för många. Varje vinter reser runt 200 000 svenskar till Alperna för att åka skidor utför, på tvären eller bara njuta av den undersköna naturen. Några av de kanske mest populära franska orterna i alperna är Chamonix, Val d’Isère och Val Thorens men det finns fler pärlor än så.

I Franska byn Portes du Soleil går det utmärkt att hyra sitt eget fina Chalet Chatel.

Det är precis så här vi vill vakna upp. I Franska byn Portes du Soleil går det utmärkt att hyra sitt eget fina Chalet Chatel.

I Valmorel och Morzine finns gott om trygga backar för familjen

Om man kan stoltsera med att ha några av Europas högsta berg på sin karta är det inte helt otippat att man också bjuder på Europas bästa skidåkning. Många av skidorterna ligger på hög höjd, vilket bäddar för långa åk, garanterad snösäkerhet och utmärkta möjligheter till mäktig offpiståkning. Den är minst sagt magisk, vilket gäller mer eller mindre för alla byarna som ligger på lite högre höjd. Det franska utbudet är det inget fel på, utan här är det research och ditt eget omdöme som bestämmer vart ni ska rikta skidorna. I Valmorel och Morzine finns gott om trygga backar för familjen, men även en hel del av backar för mer utmanande skidåkning. Club Meds anläggning i Valmorel är perfekt för familjen.

Charmiga bygator i Megève, Val Thorens och Courchevel

Extra hög mysfaktor har platser med så charmiga bygator att du trivs lika bra i byn som i backen. Här är orterna Megève, Val Thorens och Courchevel tre ypperliga exempel.

Skidresor till Alperna och Island

Skidresor till Alperna och Island. vi på en riktig äventyrliga skidåkningen

Europas mäktigaste offpist i Chamonix

Vill du sikta på den riktigt äventyrliga skidåkningen är det till Chamonix du ska resa. Här hittar du Europas mäktigaste offpist och du kan ge benmusklerna en extra omgång i den beryktade puckelpisten ”La herse”. Smått legendariska skidorten Megève med skidrykte från 1920-talet har minst sagt allt man kan önska av en skidort.

Charm, god mat, glamour och riktigt bra skidåkning.  Reser du hit, så lägg ner några fina kashmirtröjor och vinterstövlar i bagaget – här byter man om till kvällens middag och man går ut på krogen. Bara tio minuter från byn Megève ligger boutique-hotellet Les Fermes de Marie som består av nio stycken lyxiga chalets. Rustik alplyx i absolut toppklass. Givetvis. Le Chalet des Fermes är annat favoritställe.

Vill ni avnjuta en av Alpernas bästa ostfonduer, och en massa annat gott så klart, gör ni det på trestjärniga Flocons De Sel, med kökschefen Emmanuel Renaut vid grytorna. Krogen ligger en bit utanför byn, men det går utmärkt att stanna över natten. Se till att boka i tid bara, det är många som vill låta smaklökarna dansa här.

V är svaga för Maison och Hotels Sibuets Hotell.

Vi är svaga för öppna spisar och vi är svaga för Maison & Hotels Sibuets hotell. Deras privata Chalet Terminal Neige Totem i Flaine hänger vi gärna i.

Val Thorens i franska alperna, skidåkning med hög trivselfaktor

Val Thorens är även det en skidort med hög trivselfaktor. En bokstavligt talat stor skidort med mer än 300 pister och 600 kilometer nedfarter. Du kommer hit med transfer från flygplatsen i Genève. Byn ligger i Bellevilledalen i franska Alperna, på 2300 meters höjd över havet, vilket gör den till Europas högst belägna skidort. Inte helt otippat bidrar det till ett och annat bra åk om vi säger så! Vill ni bo riktigt fint checkar ni in på femstjärniga Altapura.

För ett år sedan slogs portarna upp till Hotel Terminal Neige Totem och när man utnämner sig själv till ”Bergets bästa vän”, ja då väcks onekligen vår nyfikenhet. Klassiker är härligt men visst är det spännande med nyheter också. Att man erbjuder en av de allra bästa vyerna över Mont Blanc gör inte saken sämre.

Av: Maria Roswall Foto: Press
Till toppen av artikeln  – Skidresor till Alperna och Island