Smögens Hafvsbad

För många är Smögen lite utav Västkustens pulserande hjärta & tycker
man om liv & rörelse i bedårande miljö, då har man kommit helt rätt.
Checkar man in på Smögens Hafvsbad får man den bästa av två världar

Text: Maria Roswall

Redan sommaren år 1900 checkar de allra första gästerna in på Smögens Hafvsbad, ortens nya stolthet som då var en kuranstalt. Den anrika känslan sitter fortfarande kvar i väggarna, även idag när Hafvsbadet blivit lite mera utav en ”anläggning” med ett 70-tal rum, populär krog och fint spa.

Smögens Havsbad

Hotellbyggnaden från 1900-talet är precis lika ståndsaktig och vacker som på bilderna från när den byggdes. Bohusläns kust är och förblir ett av paradisen i vårt avlånga land och det jag själv tycker mycket om är den lite karga, vackra naturen med sina släta klippor och sitt klara vatten. Runt själva Smögenbryggan råder en kommers av sällan skådat slag men ändå med en charmig känsla.

Smögens Havsbad

Gigantiska båtar visar stolt upp sig för alla spatserande sommargäster och uteserveringarna bjuder på räksmörgåsar och glass. Efter en bryggtur är det befriande att komma tillbaka ”hem” till Hafvsbadet, hoppa i morgonrocken och gå ner och njuta i spat. Det finns ett flertal behandlingar att välja på men då det är en varm, fin sommardag tar vi oss istället ner till klipporna för ett dopp i havet. Att sitta där och titta på båtarna som ska lägga till i hamnen är avkopplande och det finns ett fint lugn här, trots kommersen längre bort i hamnen. Bara man tar sig ett stenkast ifrån bryggan hittar man klippor där man kan ligga och sola mer eller mindre ensam.

Smögens Havsbad

Middagen äter vi i hotellets restaurang men det går givetvis utmärkt att promenera ner till hamnen om man vill testa krogarna där med lite mer liv och rörelse. Fisksoppan är riktigt god och även frukosten dagen efter bjuder på såväl färskpressade juicer som flera olika sorters bröd och bär. Mitt sällskap har golf på dagens agenda, något personalen på Hafvsbadet hjälpt till att ordna, och själv ska jag testa deras yogapass. Vill man finns det kajaker att låna eller fiskespön och man vill stå på klipporna och testa fiskelyckan. Eller varför inte bara krypa upp i en av hotellets loungesoffer på uteplatsen och bara vila. Riktigt härligt!