Underbara Cap Ferrat

Underbara Cap Ferrat

Cap Ferrat, denna historiska lilla fiskeby med sitt skimrande blå vatten har fått precis allt det bästa av Frankrike. Läget, historik, arkitektur, lugnet och Hotel Royal Riviera. Bland det mest perfekta hotell vi besökt..

Text Maria Roswall

STORLEKEN FÖRST OCH FRÄMST

Det är något oerhört behagligt med mindre ”platser” som känns lagom överskådliga. Stressen, som lätt infinner sig i en stad som New York, Bangkok eller Singapore där man vill hinna med att uppleva så mycket som möjligt, den finns inte här. I Cap Ferrat promenerar man runt i några timmar, äter en lunch i hamnen ena dagen, strosar i trädgårdarna en annan och avnjuter ett museum den tredje. Smyger sig rastlösheten på hoppar du bara på tåget till Nice, Monaco eller grannen Italien.

Underbara Cap Ferrat - Hotel Royal Riviera

INSPIRERANDE SIGHTSEEING

Men nu ska vi inte hasta iväg. Bara att gå runt och titta på byns vackra villor är avstressande och oerhört inspirerande. Vacker arkitektur med fina detaljer och fantastiska trädgårdar. Vi bor på anrika Hotel Royal Riviera med utsikt över hela bukten med ett magnifikt slott åt ena hållet och udden åt den andra. Hotellet slog upp sina portar redan 1904 under namnet ”Panorama Palace”, redan då oerhört elegant med 150 rum vilka alla hade privat badrum, något som ansågs vara den yttersta lyxen. Tennisbana och båthus hade man också och det var här den riktiga gräddan samlades på sina semestrar om somrarna.

Underbara Cap Ferrat - Hotel Royal Riviera

RENOVERINGEN AV HOTEL ROYAL RIVIERA

1988 togs hotellet över av Monsier De Bruyn, som efter renovering öppnade upp tio år senare. Stort jobb hade lagts ner för att behålla Royal Rivieras ”Grande Dame-status” som Cap Ferrats finaste hotell men för att få den rätta, nya känslan och högsta tänkbara bekvämlighet för sina gäster tog man in Nye Basham, en ung, up-coming designer som hotellets manager Grace Leo träffat på under sina år inom Ralph Lauren.

Underbara Cap Ferrat - Hotel Royal Riviera

– Gästerna här ska känna det som att de bor i en privat, lyxig villa. Vi jobbar mycket med att ha delar både vid poolen i trädgården och inne som känns avskilda och privata, berättar hotellets marknadschef Sophie Valette. Och precis så är det. Det är enkelt att hitta en egen solstolshörna såväl vid poolen som nere vid hotellets privata strand. Även inne finns det läshörnor och avskilda terrasser om man vill sitta ifred. Vårt rum är absolut magnifikt med stor terrass med en utsikt jag hoppas ingen någonsin tröttnar på.

Underbara Cap Ferrat - Hotel Royal Riviera restaurang

EN PERFEKT DAG

Vi börjar varje dag på det absolut bästa sätt jag kan tänka mig. En joggingtur runt udden, följt av ett dopp i havet innan en magisk frukost. Hotellet har idag 78 rum, en mer elegant restaurang inuti samt terrassen som serverar brunch på helgerna och lunch samt middag på vardagarna. Många lokala kommer hit på helgerna och äter brunch. Långbord dukas upp där stora familjer och vänner samlas för att äta och dricka ett glas vin i timmar. Vi avnjuter en middag inne i hotellets fin-krog, vilken minst sagt är i stjärnklass, och en på Jasmin Grill & Lounge ute på terrassen. Väl värt ett besök även om ni inte bor på hotellet.

 

– Vi arbetar bara med lokala råvaror och våra kockar har alla arbetat på stjärnkrogar, berättar Sophie under vår middag tillsammans. – Dock är våra priser endast hälften av vad en krog med en Guide Michelin-stjärna tar men det är så vi vill ha det. Absolut, det kostar en del att bo här men våra priser i restaurangerna är väldigt humana. Det är också det som gör det extra trevligt att bo här, att du kan njuta av den här utsökta miljön men trots att det är Cap Ferrats mest eleganta och anrika hotell kan du äta en fantastisk middag för två under tusenlappen och beställa in ett glas rosé vid poolen för 50 kronor.

Underbara Cap Ferrat - Hotel Royal Riviera pool

Därför gillar vi Hotel Royal Riviera

Inramningen St Jean Cap Ferrat är så nära en europeisk diamant man kan komma. Tycker du om Rivieran älskar du den här platsen. Det är stillsamt och vackert men det finns också mycket att titta på och uppleva.

Utbudet Arkitektur, trädgårdar och museum. Det går absolut att fylla dagarna här när man tröttnat på stranden eller poolen. Att gå i den kända franska konstnären Jean Cocteaus fotspår till exempel eller hoppa på tåget till Monaco, Nice eller Italien.

Designen Allt är smakfullt och väldigt vackert inrett. Man njuter varenda sekund. Såväl av miljön som av maten och stillheten.